طلا دارایی امن در طول تاریخ


طلا یک عنصر در جدول تناوبی با نشان AU است که فلزی نرم و شکل پذیر بوده به رنگ زرد روشن و براق که در مجاورت هوا اکسید نمی شود.این فلز به صورت خالص در طبیعت به صورت دانه ای یا کانی های بلوری شده و مواد آبرفتی یافت می شود.

AU مخفف AURUM به معنی درخشش سپیده دم است.فلز طلا قابلیت این را دارد که در حد رشته های بسیار نازک و باریک دراید که این خاصیت در ساخت جواهرات کاربرد بسیار مهمی دارد.طلا بدلیل کاربرد پذیری، کمیابی، مقاومت در برابر خوردگی و زنگ زدگی ، رنگ متمایز و واکنش پذیری با عناصر دیگر بسیار با ارزش است.

طلا از آغاز تاریخ مکتوب بشر همواره فلزی گران‌بها و محبوب بوده‌است که برای ضرب سکه، ساخت جواهرات و کاربردهای هنری استفاده میشده است. در گذشته سیاست مالی بسیاری از کشورها بر پایه استاندارد طلا استوار بود یعنی پول هر کشوری معادل مقدار مشخصی از طلا بود. استاندارد طلا از آغاز جنگ جهانی اول در بیشتر کشورهای اروپایی و پس از آن به تدریج در کشورهای دیگر کنار گذاشته شد و سیاست پول بی‌پشتوانه جایگزین آن شد.

طلا علاوه بر کاربرد سرمایه‌ای و استفاده در جواهرات کاربردهای گوناگون دیگری از جمله: دندان‌پزشکی، تولید شیشه‌های رنگی و صنایع الکترونیک دارد و با توجه به رسانایی الکتریکی بالا در سیم‌کشی الکتریکی کاربرد دارد.



تولید جهانی طلا در سال ۲۰۱۱ حدود ۲۷۰۰ تن بود که نسبت به ۲۲۶۰ تن سال ۲۰۰۸ افزایش داشته‌است. از دهه ۱۸۸۰ تاکنون بخشبزرگی از تولید طلای دنیا در آفریقای جنوبی انجام شده‌است. در حدود نیمی از کل طلایی که تاکنون استخراج شده از آفریقای جنوبی آمده‌است و از سال ۱۹۰۵ تا ۲۰۰۷ به‌طور پیوسته همیشه این کشور در صدر فهرست تولید طلا قرار داشت.

در سال ۱۹۷۰ این کشور ۱۴۸۰ تن طلا معادل ۷۹٪ کل طلا تولید جهانی را به خود اختصاص بود. سهم آفریقای جنوبی در تولید طلا در سال‌های اخیر به شدت کاهش یافته به‌طوری‌که چین در سال ۲۰۰۷ با ۲۷۶ تن بزرگترین تولیدکننده طلا شد.

هند بزرگترین واردکننده طلا در دهه‌های اخیر بوده‌است که به دلیل تقاضای بالای جواهرات طلا در این کشور است. برآورد می‌شود که ۱۸ هزار تن طلا در خانه‌های هندی‌ها نگهداری می‌شود. هرچند در سال ۲۰۱۳ تقاضای طلا در چین از هند پیشی گرفت. واحد اندازه‌گیری طلا در بازار جهانی اونس تروا معادل ۳۱٫۱ گرم است. قیمت طلا در ژوئیه ۲۰۲۰ معادل ۱۸۰۰ دلار برای هر اونس بوده که معادل حدود ۵۸ هزار دلار برای هر کیلوگرم است. حجم طلای استخراج شده در جهان تا آخر سال ۲۰۱۷ میلادی در مجموع ۱۹۰ هزار و ۴۰ تن بوده که با احتساب همه آثار تاریخی باستانی ساخته شده از طلا است. میزان روزانه استخراج طلا ۲.۵ تا ۳ تن است.طبق محاسبات شورای جهانی طلا، دو سوم استخراج طلا در دوره آغاز شده از سال ۱۹۵۰ میلادی صورت گرفته است. ۴۷.۷ درصد طلای استخراج شده در جهان در روی زمین در صنعت جواهر سازی مورد استفاده قرار می گیرد.میزان ذخایر معادن زیرزمینی طلا ۵۴ هزار تن است. در سال‌های اخیر استخراج طلا افزایش یافته است اما کارشناسان پیش بینی می‌کنند نرخ رشد استخراج طلا طی هشت تا ۱۰ سال آینده کاهش یابد.

آلودگی ها

تولید طلا با آلودگی‌هایی همراه‌است. سنگ معدن این عنصر علاوه بر طلا گاهی با سیانید سدیم یا جیوه هم همراه‌است. سیانید ماده‌ای به شدت زهرآگین است که اندکی از آن می‌تواند به آسانی هر جانوری را از پای درآورد. بخشی از سیانید همراه با طلا چه در کشورهای پیشرفته و چه در کشورهای در حال توسعه به بیرون نشت کرده و از راه رودخانه‌ها باعث آلودگی و مرگ آبزیان شده‌است. زیست شناسان این رویدادها را فاجعه‌های گسترده زیست‌محیطی دانسته‌اند. هنگامی که از جیوه برای تولید طلا استفاده می‌شود، مقدارهای بسیار اندک ترکیبات جیوه هم

می‌تواند وارد آب و آلودگی گسترده آن شود. جیوه بدین وسیله و از راه خوراک‌های دریایی و ماهی‌ها به صورت متیل جیوه وارد چرخه خوراک انسان می‌شود. مسمومیت جیوه باعث از کار افتادگی یا پایین آمدن کارایی بدون درمان مغز انسان می‌شود.

سی تُن سنگ معدن، زباله می‌شود تایک حلقه انگشتر بدست آید. زباله‌های سنگ معدن طلا منبع بسیاری از عنصرهای سنگین مانند کادمیم، سرب، روی، مس، آرسنیک، سلنیم و جیوه‌است. اگر این عنصرها غلظت بیش از یک ppm در آب داشته باشند، آن آب برای خوراک انسان مناسب نخواهد بود. زباله‌های سنگ معدن طلا را به عنوان زباله‌های بلندمدت خطرناک در کنار ضایعات هسته‌ای در نظر می‌گیرند.

همچنین صنعت بیرون کشیدن طلا از سنگ معدن آن، بسیار انرژی بر است (۲۵ کیلووات ساعت برق برای یک گرم طلای تولیدی).

طلا در ایران

عمده‌ترین استفاده از طلا در ایران ساخت جواهرات است. اما گفت‌وگوی جدید دولت‌ها درباره استفاده از این فلز گرانبها به‌عنوان پشتوانه پول ملی کشورها و همچنین موارد استفاده در صنایع الکترونیک و پزشکی در کنار وجود معادن سرشار در ایران به‌ویژه در آذربایجان غربی و کردستان باعث شده است پژوهش و سرمایه‌گذاری در این بخش همیشه در حال پیشرفت باشد.



اکنون ۲۴ معدن طلای فعال در کشور داریم که ذخایر قطعی آنها ۲۵۰ تن و ذخایر احتمالی‌شان ۳۴۰  تن است که به‌زودی به استخراج ۸ تن طلا در سال نزدیک می‌شوند.معدن زرشوران بزرگترین ذخیره

طلای کشور در کلاس جهانیست و این معدن قصد دارد به تولید ۳ تن طلا در سال برسد. بعد از معدن زرشوران، معدن ساریگونی در صورت تکمیل اکتشاف، جزو ذخایر بزرگ کشور محسوب می‌شود که این معدن از سال گذشته به تولید سالانه ۳ تن طلا رسیده‌ است.

سرمایه گذاری در طلا

یکی از بهترین دارایی ها و امن ترین دارایی ها در طول تاریخ طلا و مشتقات آن است که بسیار مورد استقبال عموم مردم در سراسر دنیاست. طلا فلزی است که باتوجه به شرایط خاص فیزیکی که دارد، هیچ وقت از بین نمی رود و مواد شیمیایی روی آن اثر نمی گذارد. طلا به خاطر بقای فیزیک، در قرون و اعصار گذشته کارایی بسیاری داشته است. تمام طلاهایی که از بدو خلقت بشر تا امروز استخراج شده، همه موجود است. طلا از بین رفتنی نیست و هیچ آسیبی ازجمله بحران و نوسانات اقتصادی تاثیر منفی روی آن ندارد. پس بنابراین هرکس طلا دارد باید در حفظش بکوشد. در حرفه طلا و جواهر، تمام واحدهای بزرگ و کوچک در دنیا، میزان سرمایه خود را به پول حساب نمی کنند و براساس میزان وزن، سرمایه خود را نگهداری می کنند؛ برای اینکه بتوانند در داد و ستدها و معاملات موجودی اولیه خود را حفظ کنند. یعنی اگر شما به یک طلافروش بگویید چه میزان سرمایه دارید، هیچ وقت به شما عدد و رقم ریال نمی دهد بلکه می گوید مثلا یک کیلو یا دو کیلو سرمایه دارم.

این مساله در واحدهای تولیدی خیلی بزرگ در کشورهایی مثل ایتالیا و کشورهای دیگری که در تولید طلا صاحب نام هستند، به همین شکل است. آنها هم میزان سرمایه خود را به یورو یا دلار حساب نمی کنند و براساس وزن طلای شان میزان سرمایه خود را محاسبه می کنند. اگر ما هر کشوری را به عنوان یک خانواده بزرگ مردم را اعضای این خانواده در نظر بگیریم و هر کشور وقتی قدرتمند است که از نظر اقتصادی قوی باشد. در دنیای امروز غیر از بحث تکنولوژی، علم، صنعت، راه و… که جز ثروت یک کشور است؛ پول یک کشور وقتی ارزش دارد که معادل مقدار پولی که در جریان داد و ستدها است؛ پشتوانه ای وجود داشته باشد که به آن طلا می گویند یا فلزات گران بهای دیگر یا حتی جواهرات.

در نسل های قبل طلا در فرهنگ ما دو حالت داشت، یکی جنبه زینتی و یکی جنبه پشتوانه بودن آن، ولی امروزه هزینه ها و

تمایلات افراد نسبت به طلا گاها تغییر کرده که این موضوع هم ریشه در فرهنگ عموم مردم دارد و هم ریشه در اقتصاد، تورم و فاصله قیمتی ایجاد شده بین درآمدها و هزینه های هر فرد.

انواع روش های سرمایه گذاری در طلا

    • طلای آبشده

طلای آبشده یا Melt Gold از ذوب کردن طلای متفرقه به دست می‌آید. طلای متفرقه یا Scrap Gold همان طلای دست دوم و طلای شکسته‌ای است که روزی آن‌ها را به طلافروشی‌ها فروخته‌ایم. طلافروش و بازاری برای اینکه طلای متفرقه و طلای بلااسفتاده را به چرخه تولید برگرداند، آن را برای ذوب شدن به کارگاه می‌فرستد. در کارگاه، طلای دست دوم و شکسته شده را در کوره‌های مخصوص ریخته‌گری طلا و جواهرات ذوب می‌کنند، از همین رو به آن طلای آب شده می‌گویند.



مزیت های طلای آبشده:

  • بدون پرداخت هیچ کارمزد اضافی می توان آن را خریداری کرد
  • استفاده از آن برای تبدیل به طلای دلخواه با طرح مورد نظر
    • خرید طلای دست دوم

    یکی از روش های سرمایه گذاری روی طلا، خرید طلای دست دوم است و به لحاظ قیمت پایین تری که نسبت به طلای نو دارد از اهمیت بالایی برخوردار است.یکی از مهمترین مواردی که در خرید طلای دست دوم باید مورد توجه قرار گیرد انتخاب طلا فروش مجاز و مطمعن است.

    • خرید سکه طلا

    یکی دیگر از روش های رایج سرمایه گذاری در طلا خرید سکه طلا می باشد. سکه های تمام بهار آزادی، نیم سکه، ربع سکه و سکه های گرمی در این دسته قرار می گیرند که برای سرمایه گذاری پیشنهاد می شود سراغ سکه های تمام بروید چرا که حباب کمتری داشته و هنگام فروش نیز به قیمت خرید شما نزدیک تر است، زیرا به هنگام فروش مبلغی را از روی قیمت سکه کم می کنند که این رقم در تمام سکه به مراتب کمتر است.



    • گواهی سپرده طلا

    گواهی سپرده سکه‌ی طلا، ورقه‌ای بهادار است که نشان می‌دهد دارنده‌ی آن، مقدار معینی سکه طلا در انبار بورس کالای ایران ( خزانه‌داری پردیس بانک رفاه ) دارد؛ با استفاده از این گواهی سپرده فقط می‌توانید سکه‌های مورد تایید انبار را خرید و فروش کنید که تنها سکه‌ی مورد تایید انبار سکه تمام بهار آزادی با عیار ۹۰۰ و به وزن ۸.۱۳۳ گرم است که باید سال ضرب سکه نیز از سال ۱۳۸۶ به بعد باشد. نکته‌ی حائز اهمیت در این مدل خرید و فروش سکه این است که هر زمان که بخواهید می‌توانید به خزانه‌داری رفته و سکه‌های فیزیکی خود را تحویل

    بگیرید.گواهی سپرده سکه طلا نسبت به خرید و فروش‌های فیزیکی سکه چند مزیت دارند که عرض می‌کنیم:

    اول آن‌که سرمایه‌گذاری روی سکه به صورت گواهی سپرده یا اوراق بهادار نسبت به خرید و فروش سکه فیزیکی در بازار کارمزد و اجرت کم‌تری دارد یعنی اگر معامله‌ی سکه‌های فیزیکی بین یک تا دو درصد کارمزد داشته باشد، خرید و فروش اوراق سکه چیزی در حدود ۰.۲۵ درصد کارمزد دارد که بسیار کمتر از کارمزد بازار فیزیکی سکه است.

    دوم امنیت بیشتر اوراق بهادار سکه در قبال سکه‌های فیزیکی هست چرا در صورت مفقود شدن، دزدیده شدن یا از بین رفتن اوراق بهادار هیچ جای نگرانی وجود ندارد، خزانه‌داری سکه فقط سکه را به صاحب سپرده یا وکیل قانونی او تحویل می‌دهد در اصل سپرده سکه بدون شخص شما هیچ ارزشی ندارد و دیگر لازم نیست نگران نگهداری حجم زیادی از سکه در خانه‌ی خود باشید.

    سومین دلیل مزیت گواهی سپرده سکه، مشتریان همیشه آماده در بازار بورس هستند، شما هر زمان که قصد خرید یا فروش سپرده‌ی خود را داشته باشید می‌توانید وارد این بازار پر از هیاهو شوید.

     

    صندوق هایی نظیر لوتوس، زر ، عیار و… صندوق هایی با پشتوانه طلا هستند که خرید و فروش واحدهای این صندوق در بورس امکان پذیر است و لازمه آن این است که کارگزاری مورد نظر شما مجوز بورس کالا هم داشته باشد.

     

     

    افرادی که در بازارهای جهانی فعالیت میکنند با معامله بر روی نماد انس طلا می توانند از این طریق کسب سود کنند که مجموعه تحلیل بازار بورس و ارز در ترید های لایو به خوبی این موضوع را پوشش داده است و علاقه مندان می توانند در ویدیوهای لایو آن را مشاهده کنند.

    لازم به ذکر است این روش نیاز به مطالعه، تمرین و کسب مهارت در زمینه تحلیل گری و معامله گری دارد.


    علی احمدی

برچسب‌ها: AURUM, آلودگی‌های تولید طلا, بازار فارکس, بورس اوراق بهادار, خرید سکه طلا, ساخت جواهرات در ایران, سرمایه گذاری در طلا
مطالب پیشنهاد شده

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
You need to agree with the terms to proceed