عجله، آفت موفقیت در بازار سهام


یک تحلیلگر خوب الزاما یک معامله گر خوب نیست. هستند کسانی که از نظر تحلیلی در سطح قابل قبولی باشند اما هنگام معاملات عملکرد مناسبی ندارند. آنچه که یک معامله گر حرفه ای را از یک تحلیلگر متمایز می سازد، تسلط وی بر رفتار شناسی بازار و توان کنترل هیجانات در تصمیم گیری های فردی است.

یکی از آفت های درونی که اکثر معامله گران بازار با آن سر و کار دارند ” تعجیل ” است.

یک معامله گر موفق علاوه بر یادگیری روش ها و متد های تحلیل گری و معامله گری همواره باید روی ذهن و احساسات درونی خود مسلط باشد. بسیار دیده می شود که شخص معامله گر در اوایل یک بازار صعودی به سرعت شناسایی سود میکند در حالی که تازه اول راه می باشد و یا در حالت دیگر، در مواقعی که با ضرر اندکی مواجه میشود به سرعت اقدام به فروش میکند و درست در همان لحظه بازار حرکتی در خلاف جهت پیشبینی او انجام می دهد. این واکنش نادرست شخص معامله گر می تواند ناشی از دو مورد باشد:

  1. ناتوانی در تحلیل گری که ناشی از فقدان آموزش صحیح در زمینه روش ها و متد تحلیل، شناسایی نقشه بازار و روانشناسی بازار همچنین مباحث مربوط به معامله گری میباشد
  2. عدم توانایی کنترل بر احساسات درونی نظیر عجله، تعصب و …

در مورد اول ظاهرا مشکل ساده تر قابل حل است. چرا که با دیدن آموزش های لازم و تمرین به نتایج قابل قبولی خواهد رسید.

اما در خصوص مورد دوم که با شخصیت انسان سر و کار دارد شاید کار کمی سخت تر باشد و لازم باشد علاوه بر استفاده دقیق از متد های کنترلی و برنامه های تدوین شده گاها شخص آموزش های خاصی در زمینه کنترل احساسات ببیند.

در بازار سهام ایران به وفور شاهد معامله گرانی هستیم که با رفتارهای هیجانی علی رغم اینکه دارایی خود را از دست میدهند، ذهنیت خود و اطرافیان خود را تنها به دلیل نداشتن خود کنترلی و برنامه صحیح برای خود نسبت به این بازار منفی میکنند.

برای گریز از این آفت مهم سرمایه گذاری که همواره در کمین معامله گران است راه هایی وجود دارد که در زیر به چند مورد از آن اشاره میکنیم:

درس اول: اولویت اول؛ حفظ سرمایه

به گفته بزرگان بورس، اولویت اول سرمایه گذاری بایستی حفظ سرمایه باشد. به همین دلیل باید تمرکز خود را در انتخاب سهم هایی که بنیاد قوی دارند بالا برده و تنها راه پی بردن به قوت بنیاد شرکت ها از تحلیل وضعیت شرکت و صورت های مالی آن می گذرد.

درس دوم: در جهت حرکت آب شنا کنید

در بازار سهام بسیار مهم است که معامله گران روندهای قیمتی را بشناسند و با توجه به آنها دست به خرید و فروش بزنند. مجموعه ای از حرکات صعودی و نزولی یک روند را تشکیل می دهند. مهم ترین کار معامله گران در بازار سهام آن است که روندهای صعودی و نزولی را تشخیص دهند و آنگاه تصمیم به نگهداری یا فروش سهم نمایند.

درس سوم: مدیریت سرمایه داشته باشید

احتمالا بارها برایتان پیش آمده که به دلیل نبود نقدینگی کافی از خرید سهمی که فکر می کردید در قیمت بسیار مناسبی قرار گرفته محروم شده اید. یا پس از خرید سهمی در یک مرحله و به صورت یک جا در روزهای کاری بعد به دلیل افت قیمتی نتوانستید سهام را بفروشید. در واقع همه این مشکلات از عدم داشتن مدیریت سرمایه ناشی می شود.

درس چهارم: استراتژی معاملاتی انتخاب کنید و به آن پایبند باشید

در هر کاری باید ابتدا هدف را مشخص کنیم و بر اساس آن استراتژی مناسب برای رسیدن به آن هدف را برگزینیم. بازار سهام نیز از قاعده مستثنی نیست. در بازار سهام چندین گروه سرمایه گذار مشغول فعالیت هستند. حقوقی ها و سرمایه گذاران بلند مدتی در یک طرف و نوسان گیران و سفته بازان در طرف دیگر که هر کدام برای خود استراتژی جداگانه ای دارند.

درس پنجم: استراتژی خود را مورد ارزیابی قرار دهید

هر سرمایه گذار در بازار سرمایه به دنبال پیدا کردن را و روش مناسب و به کارگیری استراتژی معین برای کسب بازدهی است. اما چیزی که مهم است این است که یک استراتژی خاص را نمی شود برای تمامی بازارها و تمامی بازه های زمانی تجویز کرد. بنابراین هر استراتژی ای که برای معاملات انتخاب می کنید اولا بایستی با توجه به شرایط بازاری که در آن به فعالیت مشغولید برگزینید و ثانیا به طور پیوسته به ارزیابی کارایی آن بپردازید.

درس ششم: بازار همواره فرصت خرید بهینه می دهد

بهترین استراتژی در برخی موارد نقد بودن و نظاره کردن بازار است. با انگیزه اینکه صرفا در هر شرایطی مالک سهمی باشید و از نوسانات بازار عقب نمانید نبایستی اقدام به خرید کنید. مطمئن باشید بازار فرصت خرید بهینه در اختیار شما قرار می دهد. معامله نکردن توانایی بزرگی است که اغلب معامله گران از داشتن آن محروم هستند. چراکه توان کنترل و اداره ی خود را ندارند.

درس هفتم: ذهنتان را از پیش فرض ها بشویید

معمولا افراد در بازار به دنبال اخبار و اطلاعاتی می روند که باورهای آن ها را تأیید کند. و از اطلاعاتی که در تضاد با باورهایشان باشد پرهیز می کنند. این خطای رفتاری در بین بعضی از سرمایه گذاران شایع است که وقتی برای بار اول سهمی را می خرند و در سهم مربوطه زیان می کنند در ذهنشان نوعی بدبینی نسبت به آن سهم شکل می گیرد و حالت تدافعی نسبت به آن می گیرند. تئوری اقتضایی عنوان می کند در هر شرایطی با توجه به موقعیت ها و شرایط پیش آمده و با توجه به اطلاعات حال حاضر بایستی تصمیم گیری کرد.

درس هشتم: زیان های شروع کار،هزینه آموزش شماست

معمولا افراد بدون مقدمه و آموزش لازم وارد بازار می شوند و با اولین یا دومین زیان احتمالی چون آمادگی لازم برای اینگونه مواقع را نداشته اند،به این نتیجه می رسند که بازار را ترک کنند. به جرأت میتوان گفت هزینه های آموزش به بالا رفتن تجربه و بهتر شدن عملکردتان در بازار سرمایه منجر می شود.پس هزینه های آموزش و زیان های ابتدایی که ممکن است در بازار سهام به سراغ شما بیاید بگذارید به حساب هزینه آموزش.

درس نهم: قیمت ها در بازار تعیین می شوند نه در ذهن ما

عده ای از سهام داران تعصب زیادی روی تعیین قیمت های خاص و بعضا دور از انتظار برای ورود یا خروج به سهام شرکت ها دارند، بدون اینکه به واقعیت ها توجه داشته باشند. اصولا قیمت هر سهمی در بازار و توسط عرضه و تقاضا تعیین می گردد. حال این تغییر قیمتی و روند عرضه و تقاضا خواه به مذاق ما خوش بیایید یا نیاید بازار کار خود را خواهد کرد.

درس دهم: مدام خرید و فروش نکنید

یکی از رفتارهایی که اهالی بازار سهام به آن عادت کرده اند، خرید و فروش پی در پی در بازه های زمانی کوتاه مدت است. شاید به کرات برایتان اتفاق افتاده است که پس از خرید سهمی و در جا زدن چند روزه ی آن اقدام به فروش کرده اید و بلافاصله پس از خروج شما از سهم شروع به رشد شارپ کرده است. علت اصلی این مشکل عادت به خرید و فروش مداوم است.


 علی احمدی

برچسب‌ها: تحلیل تکنیکال بازار بورس و ارز, روانشناسی بازار, موفقیت در بازار سهام
مطالب پیشنهاد شده

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
You need to agree with the terms to proceed