روانشناسی رنگ ها


همۀ ما میدانیم که هر رنگی به مقتضیات خاصیتش به نوعی در روان افراد تأثیر می گذارد ، که این اثر بی ربط   با رفتارهای اجتماعی و روانی آنها نمی باشد . از طرفی دیگر هنگام صحبت در مورد رنگ نمیتوان یک نظر مطلق داد ؛ زیرا عملکرد چشم و مغز در افراد گوناگون به علت ویژگیهای خاص و منحصر بفرد متفاوت است . صرفاَ میتوان راجع به اصول کلی آن حرف زد . درک درست و پایه ای از رنگ در بهبود زندگی روانی تاثیر بسزایی دارد.روانشناسی رنگ به معنی تاثیر گذاری محیط بر ذهن و حالات روحی افراد از طریق رنگ هاست.

رنگ زندگی است ، دنیا بدون رنگ مانند مرده بنظر می آید . رنگها قدیمیترین و بدوی ترین ایده ها هستند . هیجان و درخشش از روشنی است و روشنی جلوه گر رنگهاست . با کمک رنگ میتوان به زیبایی های جهان دست یافت و برای بهتر زیستن از آن کمک گرفت . همه ما رنگ را مقبول میدانیم ، چرا که قسمت مبهمی از زندگی روزانۀ ماست ، و بصورت یک عنصر حیاتی جلوه گر شده است . وجود رنگ به استغنای وجود ما کمک میکند و در اینکه در زندگی عاطفی و معنوی ما هر چه بیشتر نقش آفرینی می کند شکی نداریم . اگر چه ما از دلایل تأثیرات آن بی اطلاع باشیم ، آن به صورت ناخودآگاه ، تأثیراتش را خواهد گذاشت .

تاثیر رنگ روی مغز

همانطورکه میدانیم رنگ پدیده ای است زادۀ نور ، و نور انرژی بسیار کوچکی است از طیف بسیار بزرگ و گستردۀ انرژی الکترومانیتیک . که این امواج نور به کمک حس بینایی تشخیص داده می شود . گیرندگان حسی ما همانا به مانند دروازه هایی هستند که از راه آنها عالم خارج را می شناسیم و مهمترین این دروازه ها همان عضو بینایی در انسان است . جنبۀ فیزیکی تحریک بینایی از هر سطحی ، مقدار نوری است که از آن منعکس می شود . جنبۀ فیزیولوژیک آن تأثیری است که این نور منعکس شده در چشم و مغز ما می گذارد ؛ و تأثیر نور بسته به نوع چشمی است که آن را می گیرد .



جریانهای عصبی که در اثر تحریک نورر پدید می آیند توسط عصب بصری به مغز منتقل می شوند . در واقع آنچه می بینیم بسته به عواملی است مانند :

-1نوری که به چشم ما می رسد ؛ خواه مستقیم و خواه نتیجۀ انعکاس از چیزها

-2 واکنش عصبی و فیزیولوژیک چشم و مغز به نوری که به شبکیۀ چشم می رسد

-3تعبیری که مغز انسان از این واکنش ها  می کند

اینک می رسیم به بحث بررسی رابطۀ ذهن انسان با رنگها که میتوان آنرا به مقولۀ روانشناسی رنگها نسبت داد .

رنگ سرخ

رنگ ها با طول موج بلند مانند سرخ پس از مدت کوتاهی از راه چشم روی سلسله اعصاب اثر می کنند و موجب افزایش فشار خون و سرعت ضربان قلب می شوند. رنگ گرما و حرارت نشان دهنده احساسات و هیجانات تند روانی بشر است.

رنگ آبی

رنگ آبی سمبل آب و آسمان است و از مشخصات کلی آن می توان به اعتماد، حساسیت، تفکر و رضایت خاطر اشاره کرد.رنگ آبی رنگ آرامش است، رنگ نظم ترتیب است و انسان را متوجه درون خود می کند.

رنگ زرد

رنگ زرد سمبل خورشید است و روشن ترین رنگ خالص و نزدیک ترین رنگ به نور خورشید و دارای تاثیر سبک و نفوذ بسیار بالاست.رنگ زرد از ناظر کاراکتر به رنگ سرخ نزدیک است و از این رو ضربان قلب و تنفس را تحت تاثیر قرار می دهد.

رنگ سبز

رنگ سبز نماد قدرت و اراده و اطمینان است و حالت تصاحب مادی و معنوی دارد. رنگ سبز با طول موج متوسط و مرکب از آبی و زرد است.

رنگ بنفش

رنگ بنفش ترکیبی از سرخ و آبی است این رنگ را رنگ ظرافت و نیکوکاری می گویند.معمولا انسانهای رویایی و فانتزی به این رنگ علاقه دارند.

رنگ سیاه

از لحاظ طول موج رنگ سیاه صفر است.تیرگی و سیاهی عاملی برای ترس و وحشت انسان می باشد.کسانی که این رنگ را دوست دارند مخالف قانون و روشنی هستند.

رنگ سفید

نماد روشنایی و روز است و دارای طول موج بسیار بالاست.از رنگ سفید اغلب به دلیل تناقض با رنگ های دیگر و وضوح بیشتر آنها استفاده می شود.

رنگ خاکستری

این رنگ حدفاصل سیاه و سفید است. نقطه ای میان مرگ و زندگی، رنگی کم طاقت و مشوش کننده.هرچیز از دیدگاه دوست داران این رنگ بی تفاوت و معتدل می باشد.افرادی که از خطوط و فرم های خاکستری فرار می کنند خواستار جنبش و تحرک هستند چرا که این رنگ تعادل و سکون را تداعی می کند.



تاثیر رنگ ها در معامله گری

میدانیم که احساسات و روحیه ی ما تاثیر زیادی در عملکرد و نحوه واکنش ما در برابر موقعیت های بازار دارد.با کمال تعجب بعضی اوقات چیزهای بسیار ساده مانند رنگ ها می توانند روی احساسات و رفتار ما تاثیر بگذارند.

هر رنگی می تواند تاثیر مثبت با منفی روی حالات روحی و ذهن ما داشته باشد و این بدان معناست که در طول جلسه معاملاتی باید رنگ های مختلفی را آزمایش کنیم و از نظر رنگ نمودارها و سایر مواردی که ممکن است با آنها تماس داشته باشیم به هنجارهای پیش فرض پایبند نباشیم.

رنگ ها بیشتر در مواردی که نیاز داریم تا یک محدوده یا منطقه ای را بیشتر مورد توجه قرار دهیم مفید خواهند بود، که در آن مورد بهتر است از رنگ های زنده استفاده شود تا حساسیت را به ذهن معامله گر القا کند.

طیف رنگی به دوسته گرم شامل قرمز و نارنجی و سرد شامل سبز، آبی و … گفته می شود.از طیف سرد عموما آرامش و احساس رضایت را به ذهن القا می کند و طیف گرم گرما، شادی و تحرک را القا می کند.

تغییر رنگ ها در نمودار یا محیط اطراف شاید در نگاه اول موضوعی بی اهمیت به نظر برسد اما اگر فقط به اندازه 1% بتواند کمک کند، در آن صورت نقش خود را در رشد سودآوری و احیای حساب معاملاتی شما به خوبی ایفا کرده است.


علی احمدی

برچسب‌ها: تاثیر رنگ روی مغز, تاثیر رنگ ها در معامله گری, روانشناسی رنگ ها
مطالب پیشنهاد شده

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
You need to agree with the terms to proceed