شاخص دلار ، یک شاخص متداول استفاده شده در بازارهای مالی برای اندازه‌گیری ارزش دلار نسبت به یک سبد از ارزهاست. این شاخص به عنوان یک ابزار مهم برای تحلیل تغییرات نرخ ارز در بازار جهانی به شمار می‌آید.

تاریخچه‌ی شاخص دلار (DXY)

شاخص دلار در سال 1973 توسط “U.S. Federal Reserve” (فدرال رزرو آمریکا) ایجاد شد. این اتفاق همزمان با لغو سیاست تبادل ثابت (Bretton Woods Agreement) بود که ارز دلار را به طلا مرتبط می‌کرد.

برتون وودز یک توافقنامه مهم در تاریخ اقتصاد جهانی بود که در تابستان 1944 در شهر برتون وودز در نیوهمپشایر، ایالات متحده، امضاء شد. این توافقنامه به نام “برتون وودز” به عنوان مخفف “توافقنامه برای بازسازی اقتصاد جهانی” شناخته می‌شود.

شاخص دلار ـ برتون وودز

توافقنامه برتون وودز بر اساس تصمیمات مرکز مالی بین‌المللی (IMF) و بانک جهانی ایجاد شد و هدف اصلی آن، تعیین نظام پولی بعد از جنگ جهانی دوم و تنظیم ارزش ارزها به منظور پیشگیری از تغییرات ناپایدار در نرخ ارز بود. این توافقنامه تا حدود زیادی باعث تثبیت نظام پولی جهانی شد و اساساً به ارزش ثابت دلار مرتبط با طلا معین شده و سایر ارزها نسبت به دلار مقرر شدند.

توافق برتون وودز به عنوان یک مرحله مهم در تاریخ اقتصاد جهانی شناخته می‌شود که تا دهه 1970 به عنوان نظام “طلای ثابت” معروف بود و در نهایت با وقوع بحران ارزی، نظام تبدیل پذیری ارز به جلوه آمد.

شاخص دلار (DXY) که برای اندازه‌گیری ارزش دلار نسبت به سایر ارزها استفاده می‌شود، در سال 1973 با مقدار اولیه 100 شروع به کار کرد. این سال مرتبط با زمان لغو تبادل ثابت (Bretton Woods Agreement) بود، که دلار را به طلا مرتبط می‌کرد، و شاخص DXY به عنوان جزء اقدامات اصلاحی ایجاد شد.

از آن زمان، شاخص دلار تحت تأثیر تغییرات در نرخ ارزها و شرایط اقتصادی جهانی به‌روزرسانی شده و تغییرات در ارزش دلار نسبت به سایر ارزها را نشان می‌دهد. بنابراین، مقدار اولیه آن در سال 1973 با 100 آغاز شده است، و تغییرات در این مقدار نمایانگر نسبت دلار به سایر ارزها هستند.

سبد اصلی شاخص دلار

سبد شاخص دلار (Dollar Index) به مجموعه‌ای از ارزها اشاره دارد که برای محاسبه ارزش دلار نسبت به سایر ارزها در شاخص DXY (Dollar Index) استفاده می‌شود. این سبد به‌طور معمول شامل ارزهای معتبر جهانی است که در بازارهای بین‌المللی فعالیت دارند. تغییرات نرخ ارزهای این سبد نسبت به دلار، ارزش شاخص DXY را تحت تأثیر قرار می‌دهد.

شاخص DXY اصلی‌ترین سبد از شش ارز عالمه به شرح زیر است:

1. **یورو (Euro – EUR):** ارز مشترک اتحادیه اروپا.
2. **ین ژاپن (Japanese Yen – JPY):** ارز رسمی ژاپن.
3. **پوند استرلینگ (British Pound Sterling – GBP):** ارز رسمی انگلیس.
4. **دلار کانادا (Canadian Dollar – CAD):** ارز رسمی کانادا.
5. **فرانک سوئیس (Swiss Franc – CHF):** ارز رسمی سوئیس.
6. **کرونای سوئد (Swedish Krona – SEK):** ارز رسمی سوئد.

این ارزها به‌عنوان نمایندگان ارزهای اصلی جهان شناخته می‌شوند و تغییرات نرخ آن‌ها نسبت به دلار، تأثیر مستقیمی بر ارزش شاخص DXY دارد. از این رو، شاخص DXY به عنوان یک ابزار مهم در تحلیل تغییرات ارزی در بازارهای جهانی به کار می‌رود.

در شکل زیر شما میتوانید سبد شاخص دلار به همراه وزن هر ارز را مشاهده کنید.

چطور از تحلیل شاخص دلار در بازار استفاده کنیم

تحلیل بنیادی

تحلیل بنیادی شاخص دلار (DXY) بر اساس عوامل اقتصادی و مالی است که می‌توانند تأثیرگذار بر ارزش دلار نسبت به سایر ارزها باشند. این تحلیل شامل متغیرهایی مانند نرخ بهره، تورم، رشد اقتصادی، سیاست‌های پولی، و شرایط اقتصاد جهانی می‌شود. به‌طور کلی، عواملی که می‌توانند بر ارزش دلار تأثیر بگذارند، شامل موارد زیر می‌شوند:

نرخ بهره

سیاست‌های بهره‌گیری مثبت یا منفی توسط بانک مرکزی آمریکا (Federal Reserve) می‌تواند تأثیر مهمی بر ارزش دلار داشته باشد. افزایش نرخ بهره ممکن است ارزش دلار را افزایش دهد، در حالی که کاهش آن ممکن است به تضعیف دلار منجر شود.

تورم

سطح تورم در اقتصاد آمریکا نیز تأثیرگذار بر ارزش دلار است. در شرایط تورمی، ارزش دلار کاهش یافته و برخی سرمایه‌گذاران به دنبال ارزهای دیگر ممکن است.

رشد اقتصادی

رشد اقتصادی قوی در آمریکا می‌تواند تقاضا برای دلار را افزایش داده و ارزش آن را بالا ببرد.

سیاست‌های پولی

تصمیمات بانک مرکزی و سیاست‌های پولی مخصوصاً در زمینه تحریم‌ها و تغییرات نرخ بهره، تأثیرگذار بر شاخص دلار هستند.

شرایط اقتصاد جهانی

تغییرات در شرایط اقتصاد جهانی نیز می‌تواند تأثیرگذار باشد. بحران‌ها، تحریم‌ها، یا رویدادهای جهانی می‌توانند به طور مستقیم بر ارزش دلار تأثیر بگذارند.

به طور کلی، تحلیل بنیادی شاخص دلار نیازمند درک دقیق از عوامل اقتصادی و سیاسی است که ممکن است تأثیرگذار باشند.

شاخص دلار در تحلیل تکنیکال

شاخص دلار برای افرادی که در بازار فارکس کار میکنند یک نماد مهم است. اگر شما تحلیل گر تکنیکال هستید و میخواهید نماد این شاخص را ببینید، میتوانید برای دیدن نمودار قیمت ـ زمان شاخص دلار ، از سایتهای انلاین و پلتفرم های معاملاتی استفاده کنید. در بیشتر این ابزارها ، نماد شاخص دلار Dollar Index یا DXY می باشد.

چطور کار در بازار فارکس را شروع کنیم

تصویر زیر این نماد را در سایت تریدینگ ویو نمایش میدهد.

تصویر شاخص دلار در تریدینگ ویو

 

 

مطالب پیشنهاد شده

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
You need to agree with the terms to proceed