پرایس اکشن رفتاری بخش سوم: مومنتوم


در بخش­ دوم پرایس اکشن رفتاری (روند) طریقه ترسیم قاب ساختاری برای محدوده عملکرد و همچنین تعیین  روند را جهت شناخت سمت و سوی بازار  بررسی کردیم. در این قسمت قصد داریم قدرت و ضعف یک روند در یک محدوده ساختاری را بررسی کنیم و شیوه های بررسی را بصورت کاربردی ارائه دهیم. در این بخش بررسی خواهیم کرد که قوه محرک بازار در حال حاضر گاوها هستند یا خرس ها (خریداران یا فروشندگان). این مهم از طریق بررسی قوت و ضعف بازار میسر می­شود.

منظور از ضعف و قدرت چیست؟ در هر لحظه مبارزه بی پایانی میان خریداران و فروشندگان در جریان است. در روند صعودی مطلوب خریداران و در روند نزولی مطلوب فروشندگان است. در روند­های ساید نیز این مبارزه برابر است و مشخص نیست که بوضوح کدام یک پیروز جریان هستند.

هیچکدام از سه حالت روند پایدار و دائمی نیست و این بدین معنی است که یک مبارزه دائمی میان خریداران و فروشندگان جهت راندن قیمت به سمت مطلوبشان برقرار است. این مبارزه درست همانند بازی دو تیم ورزشی است. مواقعی که یک تیم بر بازی مسلط است، تیم مقابل برای از بین بردن این فشار و غلبه به مبارزه با حریف می­پردازد. در برخی واقع نیز میزان تسلط تیم­ها بر مسابقه یکسان است و می­توان آن را معادل روند­های ساید در نظر گرفت.

برای موفقیت ما باید در سوی پیروز مسابقه باشیم و اگر این مهم محقق شده باشد با بازار همسو خواهیم شد و برای ما سودآور خواهد بود در غیر اینصورت شرایط سختی را تجربه خواهیم کرد. مثالی دیگر از این موضوع جریان شنا در جهت رودخانه یا خلاف جهت آن است. اگر ما در جهت اواج رودخانه حرکت کنیم سریعتر و زودتر به مقصد خواهیم رسید اما اگر برخلاف جهت جریان شنا کنیم یا به سختی و دشواری به مقصد می­رسیم یا اینکه اصلا نخواهیم رسید. در بازار نیز باید در معاملات چنین بود. اگر در جهت قدرتمند بازار قرار بگیریم معاملات سودده و راحتی خواهیم داشت اما امان از اینکه در خلاف جهت قدرت بازار به معامله بپردازیم. پس در جهت امواج قدرتمند بازار معامله کنید و هرگز برخلاف این امواج عمل نکنید.

بازار دارای اینرسی است و این بدان معناست که اگر در حال حاضر در حال انجام کاری در جهت خاصی است این حالت در آینده نزدیک نیز تکرار خواهد شد و همین گزاره می­تواند به ما در معاملات یاری رساند.

برای این امر باید از روشی جهت اندازه­گیری قاعده مند قدرت و ضعف استفاده کرد. در سایت تحلیل بازار بورس و ارز ما از دو روش استفاده خواهیم کرد:

1- آنالیز مومنتوم (بررسی تاب خوردگی­های مورب قیمت)

2-آنالیز فرورفتگی و برآمدگی­ها (بررسی تاب خوردگی های عمودی قیمت)

آنالیز مومنتوم یا اندازه حرکت

 مومنتوم می­تواند به میزان طول کشیدن قیمت تا رسیدن به یک سطح قیمتی خاص تعبیر شود. از مقایسه تاب خوردگی (تاب خوردگی یا سویینگ: به فاصله بین دو پیووت هم درجه سویینگ یا لگ می­گویند.) قیمت با تاب خوردگی پیشین هم جهت مومنتوم و قدرت آن حاصل می­شود.

روند صعودی: مقایسه میان شیب لگ های صعودی از پیووت کف تا پیووت سقف مرتبط

روند نزولی :  مقایسه میان شیب لگ های  نزولی از پیووت سقف تا پیووت کف مرتبط

روند ساید: می­توان مومنتوم را در میان مرزهای بازه ساید بررسی کرد.

 

پس چهار حالت زیر را خواهیم داشت:

قدرت خریداران: شیب لگ های صعودی بیشتر می­شود.

ضعف خریداران: شیب لگ های صعودی کمتر می­شود.

قدرت فروشندگان: شیب لگ های نزولی بیشتر می­شود.

ضعف فروشندگان: شیب لگ های نزولی کمتر می­شود.

انالیز مومنتوم به ما یاری می رساند تا با بررسی شیب لگ­های پی در پی به کاهش قدرت یا افزایش قدرت خریداران یا فروشندگان در یک قاب ساختاری پی ببریم.

آنچه در بالا اشاره شد فقط نیمی از آنالیز مومنتوم یا اندازه حرکت است. ما در اینجا فقط چگونگی سرعت قیمت را در مقایسه با سویینگ پیشین یاد گرفتیم. در اینجا قصد داریم به شتاب قیمت در یک سویینگ،تاب یا لگ قیتی بپردازیم.

شتاب افزایشی-قدرت:  قیمت سرعت می­گیرد و قیمت در آغاز لگ قیمتی به صورت آهسته حرکت می­کرده اما در انتهای لگ سرعت گرفته است.

شتاب کاهشی-ضعف:  قیمت سرعت کم می­کند  و قیمت در آغاز لگ قیمتی به صورت سریع حرکت می­کرده اما در انتهای لگ سرعتش کاهش یافته است.

نکته مهم: شتاب افزایشی یا کاهشی در روند طولانی قابل اتکا نخواهد بود.

نتیجه گیری:

مومنتوم می­تواند به عنوان اندازه سرعت قیمت برای رسیدن به نقطه پیووت در لگ­های قیمتی پی در پی لحاظ شود. هدف ما از اندازه ­گیری سرعت قیمت برای پی بردن به قدرت فعلی بازار است.

اگر قیمت در روند صعودی بود لگ های صعودی باید قدرتمند و لگ های نزولی (پولبک در روند صعودی محسوب می­شوند) باید ضعف را نشان دهند.

اگر قیمت در روند نزولی بود لگ های نزولی باید قدرتمند و لگ های صعودیی (پولبک در روند نزولی محسوب می­شوند) باید ضعف را نشان دهند.

آنالیز مومنتوم شامل سه مرحله است:

1) مقایسه اندازه حرکت میان لگ اخیر با لگ پیشین هم جهت با لگ فعلی

2) مقایسه اندازه حرکت میان لگ اخیر با لگ پیشین خلاف جهت با لگ فعلی

3) کنترل اینکه در لگ فعلی قیمت سرعت می­گیرد یا از سرعتش کاسته می­شود

اکنون ما گام اول تحلیل ضعف و قدرت بوسیله مومنتوم یا اندازه حرکت را دانستیم. در مرحله بعدی تحلیل تور رفتگی یا برآمدگی ها (ف.شیبانی:چین خوردگی) را خواهیم داشت.

تمرین

در قسمت نمودارهای تحلیلی سایت تحلیل بازار بورس و ارز در تایم 4 ساعته و روزانه جفت ارزهای اصلی را تحلیل مومنتوم نمایید و باشتراک بگذارید تا ارزیابی شود.


 فرزاد شیبانی

برچسب‌ها: آنالیز فرورفتگی و برآمدگی­ها, آنالیز مومنتوم, بررسی قوت و ضعف بازار, پرایس اکشن رفتاری, تحلیل تکنیکال بازار بورس و ارز, خط مولتی پیوت لاین, معامله گری تکنیکال
مطالب پیشنهاد شده

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
You need to agree with the terms to proceed