کاربرد چنگال اندروز در بازار بورس ایران
چنگال اندروز (Andrew’s Pitchfork) یکی از روشهای کاربردی در تحلیل تکنیکال بازارهای مالی است. ابزاری که تئوری آن نخستین بار توسط راجر بابسون ارائه شد و بعدها توسط دکتر «آلن هالاندروز» به شکلی که امروزه میشناسیم، مورد استفاده قرار گرفت. آلن اندروز توسعهدهنده این روش معتقد بود، خطوط روند کلاسیک کارایی بالایی در تحلیل بازارها ندارند و خطوط روندی که از نقاط و پیوتهای بیشتری میگذرد، بسیار کاربردیتر است. درعینحال بر مبنای این خط مرکزی باید همه نوسانات قیمت را در بین دو بال که کانالهایی را برای روند قیمت میسازند، مورد توجه قرار داد.
پیوت چیست؟
اولین چیزی که باید بیاموزیم این است که در یک چارت بتوانیم پیوت ها یا همان نقاط تغییر جهت قیمت را تشخیص دهیم چرا که برای رسم چنگال نیاز به سه پیوت به صورت:
سقف، کف، سقف یا کف، سقف ، کف داریم.
در ادامه به بررسی قوانین چنگال اندروز و کاربرد آن در بورس ایران میپردازیم.
قانون اول: قیمت به سمت آخرین خط میانی حرکت کرده و به احتمال فراوان (بیش از 80 درصد مواقع) به آن میرسد.
در تصویر فوق به خوبی این قانون نشان داده شده است که تا چه اندازه خط میانی چنگال از اهمیت بالایی برخوردار است و معاملات سود ده ای را بر این اساس میتوان انجام داد.
نکته ی دیگر این که قوانین چنگال اندروز به تنهایی بسیار قدرتمند هستند و فرصتهای معاملاتی خوبی را در اختیار معامه گران قرار میدهد، با این حال برای آن دسته از معامله گران که در کنار استراتژی های خود از اندیکاتور ها نیز استفاده میکنند، خالی از لطف نیست که این نکته را مد نظر داشته باشند که واگرایی ها می تواند کمک خوبی در شناسایی نقاط چرخش به سمت خط میانی یا از خط میانی به سمت MLH بالایی یا پایینی به آنها بکند.
در تصویر فوق تحلیل روزانه سهام سیمان درود با نماد “سدور” را مشاهده میکنیم که به خوبی تلفیق قانون اول چنگال اندروز و واگرایی در مک دی قابل مشاهده است.
واکنش های قیمت را به خطوط میانی چنگال آبی و قرمز رنگ به دقت بررسی کنید.قیمت پس از رشد تا خط میانی چنگال آبی رنگ انرژی خود را تخلیه کرده و با رسم چنگال جدید قرمز رنگ خود را تا خط میانی چنگال قرمز رنگ که محل تلاقی خط میانی چنگال قرمز رنگ و MLH پایینی چنگال آبی است رسانده.تحلیل زیر نمونه ای دیگر از استفاده از قانون اول چنگال اندروز در سهام پتروشیمی شیراز با نماد “شیراز” میباشد.
قانون دوم: قیمت بعد از رسیدن به خط میانی یا میچرخد یا با قدرت عبور میکند؟
بر اساس این قانون زمانی که قیمت خود را به خط میانی برساند یا از آن عبور خواهد کرد یا با تخلیه انرژی تغییر مسیر خواهد داد و وارد روند اصلاحی میشود.
در بازار سهام ایران برای شناسایی این مهم، که آیا قیمت از خط میانی عبور خواهد کرد ویا تغییر مسیر خواهد داد می توان از دو ابزار واگرایی و همچنین حجم معاملات بهره برد.
قیمت یه خوبی درون چنگال ترسیم شده واکنش میدهد در ماه سپتامبر زمانی که به مجددا برای دومین بار به خط میانی چنگال میرسد اینبار با قدرت از آن عبور کرده و خود را به MLH بالایی میرساند، اگر به اندیکاتور حجم معاملات به دقت نگاه کنید مشاهده میشود که درست در زمانی که قرار است قیمت از خط میانی عبور کند، حجم معاملات به وضوح افزایش پیدا میکند.
تفاوتی که بین مرحله اول و مرحله ی دومی که قیمت خود را به خط میانی میرساند در این است که اولا در مرحله دوم با سرعت بیشتری قیمت به خط میانی حمله کرده، دوما حجم معاملات به صورت قابل توجهی بالا رفته!
قانون سوم: قیمت در صورت عبور از خط قبل از ادامه حرکت به خط بکتست خواهد کرد.
در شکل فوق مفهوم بکتست به خوبی نمایش داده شده است.هر بار که قیمت از هرکدام از خطوط چنگال که میگذرد پیش از ادامه مسیر به خطی که از آن عبور کرده بکتست انجام میدهد.
قانون چهارم(هاگوپیان): اگر قیمت نتواند به آخرین خط میانی برسد ، به احتمال زیاد حرکتی پرشتابتر بر خلاف جهت قبل خواهد داشت.
در نمودار فوق تحلیل سهم گروه صنایع کاغذی پارس (چکاپا) را مشاهده میکنید که بر اساس قانون هاگوپیان قیمت نتوانسته خود را به محدوده خط میانی چنگال برساند در نتیجه با عبور از MLH بالای چنگال حرکتی پرشتاب تر در خلاف جهت قبلی خود انجام می دهد که رشد قیمتی را در پی دارد.
در تصویر فوق تحلیل شاخص بانکی را مشاهده میکنیم که با بهره گیری از قانون هاگوپیان به خوبی قابل پیشبینی بود، چرا که قیمت در رسیدن به خط میانی از خود ضعف نشان داده در نتیجه حرکتی قوی تر در خلاف جهت قبلی پیش میگیرد.
قانون پنجم: قیمت در رسیدن به خط میانی یا تصاویر آن یا میچرخد که تا خط قبل حرکت خواهد داشت، یا با قدرت عبور میکند که در آن صورت تا خط بعدی پیشروی خواهد داشت.
در این مقاله کوتاه سعی شد تا با بیان چند قاعده اصلی و ساده از چنگال اندروز به همراه مثال هایی عینی از بازار سهام داخلی، قدرت فوق العاده ی این ابزار را به علاقه مندان نشان دهیم. پر واضح است که چنگال اندروز، چنگال های شیف، چنگال کلاسیک و استفاده از خطوط داخلی و خارجی چنگال نیاز به تمرین و مطالعه فراوان دارد که در این مقاله کوتاه به آنها پرداخته نشد.
معامله گرانی که علاقه مند به یادگیری هستند میتوانند با مجموعه تحلیل بازار بورس و ارز در ارتباط باشند.
و در انتها شما را پس از بیان قوانین اصلی چنگال اندروز در تصاویر زیر شما را با تحلیل سهم های بازار بازار بورس ایران به سبک نیوتونی با استفاده از چنگال اندروز و چنگال شیف آشنا می کنیم:
علی احمدی